Krótkowzroczność

Krótkowzroczność to jedna z najpopularniejszych wad wzroku. Występuje jeśli długość oka jest zbyt duża lub zakrzywienie rogówki – niewłaściwe. Przez to promienie świetlne wpadające do oka nadmiernie się załamują i są zogniskowane przed siatkówką. Widziane obrazy nie są ogniskowane w tylnej części oka, lecz przed siatkówką. Krótkowzroczność rozwija się zazwyczaj w dzieciństwie. Do postawienia diagnozy dochodzi zazwyczaj, kiedy dziecko rozpoczyna naukę w szkole. Wada często ulega pogorszeniu w okresie dojrzewania, i stabilizacji – już w wieku dojrzałym. Do czynników wywołujących krótkowzroczność mogą należeć zarówno czynniki genetyczne, jak i wynikające z niewłaściwej diety u dziecka. Krótkowzroczności może towarzyszyć również astygmatyzm (wada polegająca na zaburzonej symetrii obrotowej oka). Krótkowzroczność sprawia, że obiekty umiejscowione daleko są widziane niewyraźnie (czasami może pomagać mrużenie oczu). Leczenie jest zależne od takich zmiennych jak: wiek pacjenta, wykonywane zajęcie, styl życia. Najczęściej polega na stosowaniu odpowiednich soczewek (w postaci okularów lub szkieł kontaktowych).Oczywiście do możliwości należą również laserowa (lub chirurgiczna) korekcja oczu. W profilaktycznych działaniach warto pamiętać o dostarczaniu organizmowi dzięki odpowiedniej diecie takich składników jak: luteina, przeciwutleniacze oraz zeaksantyna. Można je znaleźć przede wszystkim w owocach, warzywach a także kiełkach pszenicy czy pestkach słonecznika.

PODZIEL SIĘ: